Tuesday, March 24, 2015

Onward to Oxford: METU Hippogriffs

As part of our efforts to preview all 32 teams competing in the European Quidditch Cup (EQC), the Quidditch Post is chatting with representatives from each team. Today we spoke with Ekin Berkyürek, captain of the METU Hippogriffs.

Quidditch Post: The METU Hippogriffs qualified by finishing second at the Turkish Championship but ultimately declined their bid. What was the basis for that decision?
Ekin: There are two main reasons for the decision. Firstly, due to university midterm exams, we were going to lack many key players. Secondly, from visa fees to transportation, it costs a lot more for Turkish teams; besides, currency exchange rates are not helping, so the second reason is basically financial. I should also note that unlike İTU Honey Bees, we are not getting any help from our university. I hope our rivals, METU Unicorns, will be successful on their quest.

QP: Knowing that you won't be attending, can you still talk a bit about some of the key players on your team?
Ekin: We have fast and strong chasers like Mert Bekar and Mehmet Açıkbaş; they are great finishers. Despite having low stamina, Hüseyin Evci is a tank. Our keeper Can Polat is a great ally to our attack. Raziye Demir and our latest transfers Ece İbanoğlu and Ceyda Acicbe are not easy to hold in chasing; they also score well if left unattended. Our beaters are very fast and accurate; former chaser Anıl Aydın was a smart choice in beating as well. Although some players shine, I am proud of our bench and the whole team, I think we have a great team spirit.

QP: What is the state of the program? Where do you hope to go in the future?
Ekin: Some of us will definitely be on the national team, we plan to attend some private tournaments in Europe, and we hope to go to the next EQC.

QP: How would you describe Turkish quidditch?
Ekin: We have been playing for only a year, but quidditch in Turkey is spreading very quickly. We were in the national news a couple of times.

I think METU Unicorns and METU Hippogriffs are better than many European teams and it seems these two teams will constitute the main squad of the the national team. When we joined forces with our rival METU Unicorns, we took third place in the Tournoi international de la Violette. I think it was a great achievement for our first tournament.

Turkish Quidditch looks more like American Quidditch. We are quite physical on defence, we give a lot of importance to the bludger game, and we know how to use bludgers both defensively and offensively. In addition, we usually run to the hoops instead of trying long distance shots.

I would advise our rivals to take Turkish Quidditch seriously.

QP: You sadly won't have the opportunity at EQC, but are there particular teams you hope to face?
Ekin: We have good friends from the Barcelona Eagles. They showed us great hospitality when we visited their city, but unfortunately we didnt have the opportunity to play with them. It could be a great matchup with the Eagles.

QP: Is there anything else you'd like to tell our readers about your team?
Ekin: You can find Hippogriffs in the Forbidden Forest, Hagrid's Hut, and ODTÜ Devrim Stadium.

"We fly like an eagle, and drink like a horse."

QP: Thanks, Ekin; we appreciate your time.
Ekin: My pleasure.

Avrupa Quidditch Kupası’ında (EQC) mücadele eden 32 takımı değerlendirilmesi kapsamında, Quidditch Post her takımdan temsilciler ile konuşuyor. Bugün ODTÜ Hippogriffs Takımı kaptanı Ekin Berkyürek ile görüştük.

Quidditch Post: ODTÜ Hippogriffs Türkiye Quidditch Kupası’nı ikinci bitirerek Avrupa Quidditch Kupası’na gitmeye hak kazandı ancak daha sonra bu hakkı kullanmama kararı aldı. Bu kararın altında yatan nedenler nedir?
Ekin: Bu kararın iki temel nedeni var. İlk olarak, üniversitedeki vize sınavları nedeniyle bir çok önemli oyuncumuzdan mahrum kalacaktık. İkinci olarak, vize ücretlerinden ulaşıma, masraflar Türk takımları için çok daha fazla oluyor, ayrıca kur ücretleri bu konuda bize hiç yardımcı olmuyor, sonuç olarak ikinci nedenimiz temel olarak finansal. Ayrıca İTÜ Honey Bees takımının aksine üniversitemizden herhangi bir maddi destek alamıyoruz. Umarım rakibimiz METU Unicorns takımı çabalarında başarılı olurlar.

QP: Avrupa Quidditch Kupası’na katılmayacağınızı düşünürsek, önemli olarak gördüğünüz oyunculardan biraz bahsedebilir misiniz?
Ekin: Bitiriciliği yüksek olan Mert Bekar ve Mehmet Açıkbaş gibi güçlü ve hızlı kovalayıcılarımız var. Kondüsyonu az da olsa, Hüseyin Evci tam bir tank. Tutucu’muz Can Polat atak yaparken de bize yardımcı oluyor. Raziye Demir ve son transferlerimiz Ece İbanoğlu’yla Ceyda Acicbe tutulması kolay olmayan kovalayıcılar, ihmal edilme durumlarında hızlı sayı bulabiliyorlar. Vurucularımız hem hızlı hem de vurucularımızın isabet oranları yüksek, daha önce kovalayıcı oynayan Anıl Aydın’ı vurucu olarak oynatmak da akıllıca bir tercihti. Bazı oyuncularımız öne çıksa da, yedekleriyle beraber bütün takımla gurur duyuyorum, bence harika bir takım ruhu var.

QP: Programınızda ne var? Gelecekte ne yapmayı amaçlıyorsunuz?
Ekin: Bazılarımız kesinlikle Milli Takım’da oynayacak, Avrupa’da bazı özel turnuvalara katılıp bir sonraki Avrupa Quidditch Kupası’na katılmayı hedefliyoruz.

QP: Türkiye Quidditch’ini nasıl tanımlarsınız?
Ekin: Sadece bir yıldır quidditch oynamamıza rağmen, Türkiye’de Quidditch hızla yayılıyor. Bir kaç defa ulusal medyaya da çıktık.

Bence METU Unicorns ve ODTÜ Hippogriffs bir çok Avrupa takımından daha iyi durumdalar ve milli takımımızın temel kadrosunu da bu takımlar oluşturacaklar. Rakibimiz METU Unicorns ile güçlerimizi birleştirip gittiğimiz Toulouse Menekşe Turnuvası’nda üçüncülük elde etmiştik. Bence ilk turnuvamız için inanılmaz bir başarı.

Türkiye Quidditch’i Amerika Quidditch’ine benziyor. Defansta fiziksel gücümüzü kullanıyoruz, bludger oyununa önem veriyor, bludgerları hem defansif hem de offansif olarak kullanmayı biliyoruz. Buna ek olarak, uzun mesafe şutları denemek yerine çemberlere koşuyoruz.

Rakiplerimize Türkiye Quidditch’ini ciddiye almalarını öneririm.

QP: Maalesef Avrupa Quidditch Kupası’ında yer alamayacaksınız, özellikle yüzleşmek istediğiniz bir takım var mı?
Ekin: Barcelona Eagles takımından iyi arkadaşlarımız var. Onların şehrini ziyaret ettiğimizde bize müthiş bir misafirperverlik gösterdiler ama maalesef onlarla oynama fırsatı bulamadık. Eagles’la güzel bir eşleşme olabilir.

QP: Okuyucularımıza takımınızla ilgili söylemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Ekin: Hippogriffleri Yasak Orman’da, Hagrid’in Klubesinde ve ODTÜ Devrim Stadyumu’nda bulabilirsiniz.

“Kartal gibi uçar, beygir gibi içeriz.”
QP: Ekin; bize zaman ayırdığın için teşekkür ederiz.
Ekin: Benim için bir zevkti.

No comments:

Post a Comment